Ajka képes múltja

Vízimalom, volt Réti malom

Vizimalom (0116) Vizimalom (0116) Forrás: Ajka Múzeum

 A kép egy vizi malmot ábrázol, ami a mai Pénzes hídtól Tósokberénd irányába ca. 100-150 méterre állt és "Ruszki" malomnak hívták. " Sebő József: Az ajkai malmokról" http://www.burcsi.hu/index.php?mp=/malmok/2vizim/2ajka.txt

 A volt Réti malom
A malom tulajdonosa Puzdor Gyula volt, majd az őt felváltó Nirsee Ferenc. Mindketten bérbeadták. Pisinger nevű bérelte 1931-ig. Ekkor Fetuhov Vazul vette át a malom vezetését. Ő a kis alacsony malmot megnagyobbíttatta 1931-ben. 1945 után fia József folytatta az őrlést. Ekkor a Bauxitgyár számára őröltek már, ugyanis a II. világháború előtt jobbára az udvari cselédeknek tartották fenn a malmot. 1947-ben államosították, 1949-ben állt le. (Sebő József)

Megjelent: 1038 alkalommal
Tovább a kategóriában: « Kossuth utca 1 Fő utca »

Az oldal az Ajkai Fotóklub 2009-ben kiadott „Ajka város története képekben” című könyv sikerén felbuzdulva készült. Közel 2000 db archív, közérdeklődésre számítható képet gyűjtöttünk össze melyeket igyekszünk folyamatosan feltölteni ide és megmutatni Önöknek. Nem titkolt szándékunk, hogy könyvünket a közeljövőben újra megjelentetjük és ezen az oldalon keresztül még több információhoz és képhez hozzájuthatunk Önökön keresztül. Várjuk hozzászólásaikat és fényképeiket. Ha rendelkezik Ön olyan fotóval, amelynek történeti értéke van és az oldalra való, kérem, jelezze! Nagyon szívesen segítünk képeik, negatívjaik, diáik digitalizálásában, keressenek elérhetőségeinken.
Köszönettel: TGY

Fotó feltöltése, küldése!

Ajka jelene és múltja képekben

 Ajkai Fotóklub

Kontakt